Obnovená epidemiologická opatření

Hospodářská komora vzhledem k opětovnému zavádění epidemiologických opatření proti šíření nemoci covid-19 obnovuje ve svém newsletteru pravidelný informační servis pro podnikatele o aktuálním vývoji koronavirové pandemie a souvisejících krocích vlády, ministerstva zdravotnictví a dalších institucí. 

Ministerstvo zdravotnictví od 1. září zavádí mimořádná epidemiologická opatření proti šíření koronaviru. S koncem prázdnin tak opět bude platit povinnost nošení roušek:

  • ve veřejně dostupných vnitřních prostorách (mimo škol, obchodů a služeb pro zákazníky vč. restaurací)
  • na úřadech a v dalších veřejných institucích
  • při vnitřních akcích nad 100 osob
  • ve zdravotnických zařízeních a prostorách stacionářů a sociálních služeb, domovech pro seniory 
  • v prostředcích hromadné dopravy

Další vývoj epidemilogických opatření bude Hospodářská komora v následujících týdnech sledovat a nejnovější informace poskytne na svých webových stránkách.


Komora je připravena podnikatelům pomoci s ochrannými pomůckami

Hospodářská komora je nadále připravena pomoci zajistit ochranné pomůcky pro členské i nečlenské firmy. S ohledem na opatření, která přijdou od 1. září, se mohou firmy předpřipravit a zajistit nákup a uskladnění roušek, respirátorů a dalších zdravotnických prostředků. V současnosti Komora eviduje zhruba 100 objednávek na 35 tis. respirátorů FFP2 a více než 100 tis. ústenek. Pro podrobnosti klikněte ZDE.


Jak zohlednit rozdílné životní náklady ve výdělcích zaměstnanců?

Hospodářská komora na základě analýzy rozhodnutí Nejvyššího soudu v případu nerovnosti odměňování zaměstnanců České pošty v regionech doporučuje zaměstnavatelům, kteří působí na území celé ČR a mají mezi jednotlivými regiony mzdové disproporce na stejných pracovních pozicích, aby pečlivě prověřili, zda pro takové rozdíly existují objektivní důvody. Zároveň zdůrazňuje, že mzdové rozdíly jsou tržní realitou, proto by úřady měly upřesnit pojmy v zákonech, kterými se zaměstnavatelé musí řídit. Zaměstnavatelům také doporučila, aby bedlivě posoudili, zda předpokládaná odlišnost tkví jen v tom, že k výkonu práce dochází v různých regionech ČR.


Barometr: Zapojte se do komorového šetření

V jaké kondici je aktuálně vaše firma? Jaké největší překážky pociťujete ve svém podnikání? Kdy myslíte, že se zotaví česká ekonomika? 

Prosíme o maximálně 6 minut vašeho času na vyplnění tradičního šetření Hospodářské komory – Komorového barometru. Váš názor je pro nás klíčový při vyjednávání lepších podmínek pro podnikatele v ČR i EU. Dotazník naleznete ve vašich mailových schránkách.


Z regionů a společenstev

Výsledky textilního a oděvního průmysluTržby v textilním a oděvním průmyslu u firem s více než 20 zaměstnanci v prvním pololetí kvůli koronakrizi a souvisejícím opatřením meziročně klesly o 12,5 % na 25,1 mld. Kč. Propadl se i vývoz textilu a oděvů, konkrétně o 5,8 %, o 5,7 % se snížil počet zaměstnanců v oboru. Data zveřejnila Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu. 


Co chystáme

Průšvih ve firmě? Že se vás to netýká? Ale kdeže! Stačí, že vás pomluví bývalý zaměstnanec, naštvaný zákazník nebo konkurence. Ve firmě vám vypukne COVID nákaza nebo se stane nehoda, uniknou vám data. Média to zajímá, volají, píší o vás. Internetem se šíří „zaručené“ zprávy bleskovou rychlostí. Rozjetou krizi a hlavně „humbuk“ okolo už možná nezastavíte. Uchopte situaci správně a včas. Nenechte se zaskočit! Připravte svou firmu i sebe na nenadálé události. Přijďte 1. října na workshop „Průšvih ve firmě? Zvládejte krizovou komunikaci na jedničku“. 

https://www.komora.cz/event/prusvih-ve-firme-zvladejte-krizovou-komunikaci-na-jednicku-workshop/