V. Dlouhý: Aktuální informace ohledně koronavirové krize a jejích dopadů na podnikatele včetně stanovisek a aktivit HK ČR (17.3.2021)


Vážení členové Hospodářské komory,

jsem si velmi dobře vědom, jak složitá situace pro naprostou většinu z vás nastala s příchodem koronavirové pandemie, proto si o to více vážím skutečnosti, že na rozdíl od různých hlučných radikálů tiše nesete jednu z největších zátěží dnešní doby – i když nejste v první linii boje s pandemií, vy a vaše rodiny, stejně jako rodiny vašich zaměstnanců, přicházíte v lepším případě o peněžní prostředky, v horším případě o majetek či dokonce vlastní zdraví. Věřím však, že po odeznění krize, jakkoliv hluboké, dojde k oživení, a to následné může být velmi silné, i díky moderním technologiím, které nás pandemie donutila rychleji zvládnout nebo jejichž efekt se v budoucnu teprve dostaví. Kromě poděkování bych vám rovněž rád vyjádřil podporu a naději pro následující období. Současně vás chci ujistit, že Hospodářská komora je i nadále připravena hájit vaše zájmy s maximálním nasazením. 

Patrně jste zaznamenali mojí pondělní tiskovou konferenci při příležitosti uplynutí jednoho roku od prvního vyhlášení nouzového stavu na území České republiky. Pří této příležitosti jsem shrnul dopady epidemie na podnikatele, předložil sedm doporučení pro vládu (v příloze), jejichž realizace by podnikatelům a tuzemskému hospodářství pomohla vymanit se z uzávěr, a v neposlední řadě vyzval podnikatele, aby i přes nepříznivou situaci svá podnikání nevzdávali. V případě zájmu můžete zpětně zhlédnout celou tiskovou konferenci ZDE, na stejné stránce naleznete i celý přepis mého projevu. Poděkování podnikatelům a bližší informace k doporučením naleznete také v této tiskové zprávě.

  • Povinné testování zaměstnanců ve firmách s 10 – 49 zaměstnanci

Vláda na svém pondělním jednání odsouhlasila, že nejpozději od 26. března se do povinného testování zaměstnanců budou muset zapojit i malé firmy zaměstnávající nejméně deset osob. Zaměstnavatelé s více než deseti zaměstnanci budou mít povinnost od 17. března antigenní testy zajistit a nejpozději 19. března své zaměstnance k testování vyzvat. Stejně jako v případě velkých a středních firem bude testování povinné jednou týdně a výjimku budou mít lidé, kteří jsou plně očkovaní nebo prokazatelně prodělali covid v posledních 90 dnech. Další užitečné informace k testování ve firmách průběžně aktualizujeme ZDE.

  • Co se týče eventuální povinnosti testování ve firmách dvakrát v týdnu, zaujímám k takovému krokurezervovaný postoj. V situaci, kdy se rozšířila povinnost i na tisíce dalších zaměstnavatelů nad 10 zaměstnanců a kdy ještě ani nebyla nijak vyhodnocena úspěšnost testování ve větších firmách, nepovažuji tento záměr za rozumný. Navíc bez toho, aby stát posílil kapacity odběrových míst pro antigenní i PCR testy, nemá ani logiku. Vzhledem k tomu, že v této záležitosti stále probíhají jednání se zástupci vlády, bližší informace vám poskytneme v rámci pravidelného pátečního Newsletteru HK ČR.
  • Rád bych připomněl, že v pondělí 15. března byla do vašich e-mailových schránek zaslána anketa ohledně prvních zkušeností s povinným antigenním testováním. Anketní šetření, které je určeno pouze firmám s více než 50ti zaměstnanci, bude uzavřeno dnes (ve středu 17.3.2021) v 18:00 hod. Cílem je získat relevantní informace a argumenty pro další jednání s vládou. Za vyplnění ankety mnohokrát děkujeme.
  • Tým Hospodářské komory v pondělí jednal s Anti-covid týmem koalice SPOLU a epidemiology o možnostech postupného návratu české ekonomiky po koronakrizi do normálu. Jednotlivé kroky musí podle Komory odpovídat aktuální epidemické situaci. Při uvolňování covidových opatření je nutné postupovat v jednotlivých vlnách, aby nedošlo k další eskalaci nákazy v ČR. Společnou prioritouHospodářské komory a koalice SPOLU je také co nejrychlejší a bezpečný návrat žáků a studentů do škol. Členům Anti-covid týmu Komora také představila projekty, které její členové v posledních týdnech vytvořili (mj. pandemický plán pro retail, bezpečný provoz restaurací nebo systém integrované prevence). Veškerá nová pravidla musí podle obou stran zohlednit nárůst počtu očkovaných lidí i ty občany, kteří mají protilátky po prodělané nemoci covid-19, případně kteří se pravidelně testují. Díky tomu totiž bude v populaci přibývat těch, kteří se budou moci zapojit do běžných aktivit a rozhýbat tím českou ekonomiku. Stejný přístup by měl stát zvolit i v případě negativně testovaných osob – zejména v době, kdy už se ve firmách na covid-19 pravidelně testuje. Osoby s negativním výsledkem by se (podobně jako očkovaní) následně mohli za dodržení stanovených pravidel např. účastnit kulturních akcí, využívat služby, navštěvovat restaurace apod.
  • HK ČR se připojila k Výzvě k zachování dotačního programu COVID NÁJEMNÉ, pod kterou jsou podepsáni i představitelé našich začleněných či partnerských asociací. Mezi signatáře patří Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, Asociace hotelů a restaurací, Asociace nákupních center ČR, Česká komora fitness, Sdružení provozovatelů restaurací Apron, Svaz průmyslu a dopravy ČR aAsociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.
  • Informace k přeshraničnímu pohybu pro vás průběžně aktualizujeme ZDE. Pozornost věnujete zejména změnám u těchto zemí: Estonsko, Lotyšsko, Německo či např. Polsko. 
  • I na nadále je vám k dispozici naše odborné poradenství skrze naši bezplatnou poradnu pro podnikatele. Své dotazy výhradně související s koronavirovou krizí prosím směřujte ZDE. Při této příležitosti bych chtěl znovu poděkovat našim odborníkům a zmínit naše partnery, kteří se na provozu poradny podílejí. Jedná se o společnost NEWPS.CZ, která provoz poradny zastřešuje po technologické stránce a partnerské advokátní kanceláře: ARROWS advisory groupHAVEL & PARTNERS a Paděra, Rada & Partneři
  • Výsledky našich jednání i aktuální informace – nejen ke koronaviru – můžete také sledovat na www.komora.czwww.komoraplus.cz či v pravidelném Newsletteru HK ČR.
  • Zajímavé informace pro živnostníky i jejich příběhy publikuje také Deník.cz, který je v této oblasti partnerem Hospodářské komory.

Přeji vám mnoho sil a pevné zdraví,

Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČRHospodářská komora České republiky
Florentinum (recepce A), Na Florenci 2116/15  110 00 Praha 1
www.komora.cz